Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Πέντε οδικές ασθένειες

του Χρήστου Διάφα 27/11/2010
Αναδημοσίευση από το site: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=27
Πρόσφατες ιατρικές έρευνες κατέληξαν στον εντοπισμό πέντε ασθενειών, που μαστίζουν τον εποχούμενο πληθυσμό. Το Ινστιτούτο Οδικής  Υγείας παραθέτει τα μέχρι στιγμής συμπτώματα και συνιστά ψυχραιμία.

Αριστερομουλάρωσις 
Ο ασθενής κυκλοφορεί μονίμως στην αριστερή λωρίδα και, παρότι διατηρεί μια σχετική ταχύτητα, εμφανίζει αναισθησία στα φώτα, στην κόρνα, καθώς και επιλεκτική τύφλωση στο καθρεφτάκι.  Αρνείται να πάει δεξιά, ακόμη και αν δεν υπάρχει τίποτε να προσπεράσει, αφού έχει αποφασίσει ότι κανένας άλλος δεν δικαιούται να πηγαίνει πιο γρήγορα από αυτόν. Η σχέση της αριστερομουλαρώσεως με βαθύτερα ψυχολογικά συμπλέγματα βρίσκεται ακόμη υπό επιστημονική διερεύνηση.

Φρενοφρένεια Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν συνήθως κάτι σιτεμένες κυρίες, ειδικά δε αυτές που αγόρασαν κορεάτικο σεντάν με το εφάπαξ. Το κύριο σύμπτωμα είναι η άσκοπη και συνεχής χρήση του μεσαίου πεντάλ σε ανηφόρες, στη μέση κάθε στροφής και κυρίως σε ευθείες εντελώς άδειων δρόμων, πάντα δίχως ορατή αιτία. Εναλλακτικά, η ασθένεια ονομάζεται και "η χαρά του Μαστρο- Μπάμπη", αφού, λόγω πρόωρης φθοράς, τα τακάκια χρήζουν αντικατάστασης κάθε τόσο.

Οξεία Μερσεντίτις 
Συναντάται σε μερικούς οδηγούς που φέρουν το αστέρι του συγκεκριμένου κατασκευαστή στο καπό. Χαρακτηρίζεται από την ιδεοληψία ότι, εκτός από το δερμάτινο σαλόνι, το μεταλλικό χρώμα και τους προβολείς ομίχλης, ο ιδιοκτήτης έχει παραγγείλει το όχημά του και με τελευταίας γενιάς ενσωματωμένη προτεραιότητα. Καμία θεραπεία δεν είναι ως τώρα γνωστή, εκτός ίσως μιας πλαγιομετωπικής με άλλον πάσχοντα από την ίδια ασθένεια.

Καρναβαλόγκαζον 
Πρόκειται για μια πολύ μεταδοτική σε νεαρές ηλικίες ίωση. Ο ασθενής φορτώνει με διάφορα after market « λιλιά» το παλιό χιλιοτριακοσάρι του μπαμπά του, όπως αεροτομές τύπου "σιδερώστρα", ελαστικά πλάτους Σχορτσιανίτη, τετραπλές απολήξεις εξάτμισης που δεν καταλήγουν στον κινητήρα και αυτοκόλλητα που γράφουν GT, Sport ή Turbo ( καμιά φορά και Toyrbo!). Αν εξαιρέσει κανείς ότι το όχημα κινδυνεύει να κατασχεθεί από τον Δήμο Πατρέων για τη μεγάλη παρέλαση, η ασθένεια δεν είναι από μόνη της μοιραία. Χωρίς όμως έγκαιρη θεραπευτική αγωγή, ο ασθενής καταλαμβάνεται από την ολέθρια ψευδαίσθηση ότι διαθέτει αυτοκίνητο επιδόσεων, πράγμα που επιφέρει και ανάλογες συνέπειες.

Στερεοκώφωσις 
Πολύ συχνή σε συνδυασμό με το καρναβαλόγκαζον, η ασθένεια αυτή αναγνωρίζεται εξ ακοής εκ του μακρόθεν. Χαρακτηρίζεται από υπερφόρτωση του οχήματος με ενισχυτές, συστοιχίες έξτρα μπαταριών και γιγάντια σε διαστάσεις και ισχύ ηχεία. Σε προχωρημένο στάδιο η στερεοκώφωσις καταργεί τον χώρο αποσκευών για το subwoofer και, όχι σπάνια, και τα πίσω καθίσματα. Ο ασθενής, κατά κανόνα λάτρης των μουσικών ειδών σκυλοράπ, γυφτοπόπ ή τσιφτοτρόνικ, αρέσκεται να βολτάρει με πλήρη ισχύ ήχου σε πλατείες και δρόμους, με αποτέλεσμα τα μπάσα του να ξεκολλάνε τα σφραγίσματα από τα δόντια των περαστικών. Η θεραπεία θα ήταν απλή αν η Τροχαία έκανε επί τόπου κατασχέσεις οχημάτων για ηχορύπανση, αλλά αυτό το εμβόλιο δεν έχει μέχρι στιγμής εγκριθεί. Σχετικά αποτελεσματική πάντως κρίνεται και η στοχευμένη ρίψις γλάστρας από το μπαλκόνι στο παρ μπριζ του υπό παροξυσμόν ασθενούς.

1 σχόλιο: